
Vicent Císcar, gerent d’Arrendia. Publicat a l’Informatiu
El passat 11 de maig, el Consell de Ministres va aprovar l’avantprojecte de Llei de mesures de flexibilització i foment del mercat del lloguer de vivendes al nostre país. D’aquest avantprojecte es deriven una sèrie de mides que afectaran a les relacions propietari llogater com són la modificació del termini del lloguer amb contractes de menor durada, l’actualització de les rendes per acord de les parts i no per l’IPC, i l’agilització del desnonament per impagament de rendes.
En realitat són lleugeres modificacions de les ja contemplades en la Llei d’Arrendaments Urbans
Les mesures aprovades no són cap novetat. En realitat són lleugeres modificacions de les ja contemplades en la Llei d’Arrendaments Urbans. A banda, són disposicions que beneficien principalment al propietari particular i agreugen la situació del llogater creant-li una situació d’indefensió amb seriosos prejudicis. Per tant, en la meua opinió, si no es canvia de tendència les conseqüències poden ser nefastes i el Govern només aconseguirà dinamitzar el lloguer de manera molt tímida.
Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística al nostre país tenim tres milions de vivendes buides. Quantes es posaran en lloguer amb l’avantprojecte? Fins ara només s’han pres decisions molt lleugeres per atraure empreses inversores al sector del lloguer que puguen alliberar l’estoc de vivendes, bona part en mans d’uns bancs que no sabem que fer amb elles. A més a més, el Govern no ens ha comunicat que pensa fer amb les 687.523 vivendes sense vendre que tenim al nostre país, segons dades del Ministeri de Foment. Una bona part d’aquestes vivendes estan al litoral valencià on existeixen autèntics deserts urbanitzats fruit de l’especulació. La majoria són apartaments turístics que ni es poden vendre ni es poden llogar perquè el mercat està enfonsat.
La bombolla immobiliària té noquejada l’economia del nostre país i el lloguer pot ser una bona solució. Però calen mesures urgents que dinamitzen el sector abans que siga massa tard. Mesures encaminades a la professionalització de la gestió del lloguer dins d’un autèntic marc de polítiques socials que donen resposta als problemes actuals. Amb un avantprojecte com l’aprovat només s’aconsegueixen titulars als diaris, però no s’apanyen les coses. Continuem sense agafar el bou per les banyes. Les mesures han de passar necessariament per grans operadors del lloguer, tal i com passa a Europa.